Langt de fleste mennesker er vokset med en tro på, at succes er lig med hårdt arbejde. Mange af vore talemåder fastholder os i den overbevisning: Du skal yde, før du kan nyde. Ingenting kommer af ingenting. Kun de dovne…. osv. osv.

HVIS du ønsker at gøre op med den overbevisning, fordi du har søgt succesen gennem en udmarvende indsats uden at opleve den ønskede effekt, så er tiden måske inde til at gøre noget andet.

*At gentage den samme handling og forvente et andet resultat er meningsløst* -frit efter A. Einstein

At stræbe efter succes og arbejde intensivt har en effekt. Spørgsmålet er så, om de mange timer på jobbet, bekymringerne og ikke mindst de personlige omkostninger, der ofte følger med, skal accepteres i dagligdagen fordi det jo er sådan, vi er ‘opdraget’ til at tænke. Og netop det, er selve kernen i problemet.

Gennem din opvækst ser og hører du alt det, som tidligere generationer har anset for at være sandheden.

Måske var det sandt engang, at det var nødvendigt at arbejde hårdt for at sikre familiens basale overlevelse. Men ganske få har reelt behov for at yde den samme ihærdige indsats for at sikre overlevelsen. End ikke de ting vi ønsker os udover overlevelse behøver nødvendigvis koste helbred eller trivsel.

Derfor er tanken om det hårde liv en skrøne

Talrige er efterhånden de mennesker, jeg har mødt med stress, angst, depression, lavt selvværd eller følelse af utilstrækkelighed og fælles for dem er, at de har troet på myten om, at kun de, der slider sig op fortjener succes. Den overbevisning, at det er nødvendigt at gå på kompromis med sig selv og overskride sine egne grænser for at tilfredsstille en ofte udefineret forventning er stærkt undergravende for trivsel, helbred og samarbejde og er dermed en kraftig blokering for den vækst alle ønsker. Og samarbejde er netop det: En fælles indsats, hvor gennemsigtighed i beslutninger og mål bringer alle sikkert frem og hvor ikke blot nogle få bærer ansvaret for at lykkes.

Oplevelsen af succes er individuel

Derfor er det nødvendigt, at du definerer, hvad der er succes for dig og hvad der reelt er nødvendigt, for at du kan opleve succes. Og siden, at du bliver klar over, om du i virkeligheden allerede har succes, men bare ikke tillader dig selv at opleve den. Måske fordi du ikke tror du har fortjent den.

Virkeligheden er, at langt de fleste mennesker har succes. Når blot de giver sig selv lov til at erkende den.

Den anerkendelse af dig selv, som følger af en gang imellem at stoppe op og reflektere – tillade dig selv tid  til at mærke efter, om ikke du allerede præsterer godt nok, kan gøre en kæmpe forskel. Ikke bare i forhold til, hvor meget overskud, der er tilbage når dagen er ovre, men især på den måde de øvrige opgaver løses.

Det er der helt entydige fysiologiske årsager til, men det vigtigste er, at du tager tiden til at reflektere over, om du arbejder smartest eller bare hårdest.

I en af de workshops, jeg af og til afholder for virksomheder og faggrupper får deltagerne værktøjer til selv at understøtte holdet i stræben efter det fælles mål og samtidig fastholde den personlige robusthed, der er så vigtig for at fungere i hverdagen. Både på jobbet og privat.

Vil du lære mere om, hvordan du og dine kolleger kan få mere overskud i jeres hverdag og samtidig præstere det nødvendige enklere, kan I kontakte mig for yderligere information.

Indtil da er her nogle tips til, hvad i selv kan gøre:

  • STOP!  og giv jer tid til at trække vejret og mærk efter om i har det godt, som det er nu
  • Definer hvad succes er for dig og for jer – Hvornår er i der?
  • Tilsæt refleksionspauser, tid og accept af dig selv – du er allerede nok
  • Lad blandingen udvikle sig og glæd dig over, at du med tiden finder frem til, hvad du synes er vigtigt for dig og hvorfor.