Kun en lille del af vores kommunikation baserer sig på det talte ord.

Undersøgelser viser, at kun 7-10% af indholdet i en samtale udgøres af ord. Den ubevidste forståelse af kropssprog/mimik og betoning udgør tilsammen resten.

Det, du viser med adfærd, bevægelser og attituder underbygger indholdet i dine ord.

Hvis du vil trænge bedre igennem i samtaler og få dine argumenter hørt, er det vigtigt for dig også at vise dine tilhørere, hvad du mener. En enkel måde at understøtte dine ord på, er ved sikre dig at dit kropssprog viser samtalepartneren, at du har og viser tillid og selvsikkerhed.

Nyere forsking viser, at du helt enkelt kan gøre rigtigt meget for at understøtte det, du siger, så modtageren opfatter dig stærkere, mere selvsikker og mere i kontrol end tidligere.

Hvis du, som mange andre, føler usikkerhed ved præsentationer eller samtaler, kan du indtage såkaldte Power Poses, hvor din krop placeres i “vinderstillinger”, i blot 2 minutter, og derved trænge mere effektivt igennem med dit budskab.

Hvorfor hører de ikke efter?

Hjernen behandler tusindvis af indtryk hele tiden. Derfor sorteres alle indtryk gennem reptilhjernen, der vurderer: Kan jeg æde det? Kan jeg slå det ihjel? Kan jeg parre mig med det? (Oren Klaff)

Kun informationer, der er vigtige nok, får lov til at komme frem til den rationelle vurdering i hjernebarken. Derfor gør ord alene ingen forskel. Understøttet af din kropslige fremtoning og betoning af ordene har ordene dog lettere ved at trænge igennem dette første filter.

Det træner mange i hverdagen. Du kan gøre det samme – og gøre det lettere for dig selv med vinderstillinger.

Professor Amy Cuddy ved Harvard University har for nylig offentliggjort endnu en rapport om Power Posing: Kropsstillinger, der udstråler selvtillid, kontrol og åbenhed.

Power Posing har vist sig at påvirke særligt 2 hormoner. Kontrolhormonet testosteron og angsthormonet kortisol. Forsøg har vist, at ved i blot 2 minutter at indtage vinderstillinger, øges testosteron med 25%. Tilsvarende falder kortisol med 20%. (Amy Cuddy)

 

Du kender vinderstillinger fra sportsudøvere, der har vundet og de tilsvarende nederlagsstillinger, når du ser de øvrige deltagere.

 

Kontrolforsøg har vist tilsvarende resultater for chimpanser:

Ved at fjerne alfahannen fra flokken og derefter måle niveauerne på alle i flokken viser det sig, at den tidligere leders testosteron faldt med 20%, dens kortisol steg med 25%. Den i flokken som, uanset køn, blev den nye leder viste direkte modsatte resultater. Kontrolhormonet steg med 25% og angsthormonet faldt med 20%. (Amy Cuddy)

 

Læg mærke til billeder af præsidenter og statsledere. Stifterne af Facebook eller Microsoft, rockstjerner som Mick Jagger eller mediestjerner som Oprah Winfrey. De oser af selvsikkerhed. Også Oprah, der oprindeligt blev fyret fra et job som nyhedsvært, fordi man mente, hun ikke kunne det der med TV.

 

Hvad kan du bruge det til?

Når du skal jobsamtale, skrive eller holde en tale, præsentere dit indlæg for en større forsamling, deltage i et møde du ellers er lidt usikker på, forhandle løn, til familiekomsammen med dem du ikke er så vild med eller i øvrigt står foran en præstation, hvor du af erfaring ved, at du kan være lidt anspændt, så prøv med nogle af de vinderstillinger, som du kan komme til.

 

Hvordan gør du?

Foreløbig er over 40 forskellige stillinger kendt for at kunne øge din selvsikkerhed. At stå med hænderne i siden og let adskilte ben, har fået betegnelsen Wonder Woman, og den virker også for mænd.

Begge hænder i vejret, hovedet let tilbage og benene let adskilte.

Hænderne adskilte på bordet, skabet eller håndvasken foran dig med ansigtet fremad.

En eller begge hænder løst i lommen, så tommelen stadig er synlig kan være en vinderstilling. Netop denne kan praktiseres også under møder, hvor du har behov for et yderligere tilskud af selvsikkerhed.

At placere fødderne på bordet, læne sig tilbage i stolen og samle hænderne bag nakken er en stærk vinderstilling.

Ekstra stærkt virker det, hvis du samtidig forestiller dig, at du går ud fra mødet og virkeligt har vundet.

 

Hormonerne støtter dig

Når du virkeligt har vundet er hormonbalancen netop som den bliver, når du anvender vinderstillinger. Dine oplevelser påvirker hormonerne, din indstilling og dine attituder. Ligeså den anden vej: Dine hormoner påvirker dine attituder, der hjælper dig til at skabe de resultater, du ønsker.

Med vinderstillinger får du langt større overskud til din præstation, virker mere autentisk, kan tænke klart, slipper angsten for at fejle og tør være den du er, hvor du er.

 

Eksempler fra hverdagen:

En pige på 14 skal skifte skole, fordi forældrene flytter. Pigen bliver af sine kommende lærere ca. 14 dage før flytningen bedt om at træne vinderstillinger hver dag, indtil hun møder sin nye klasse. Da hendes far fortalte om det, var han stærkt overrasket og havde ikke tidligere set sin datter så selvsikker og fuld af energi og mod.

En kandidat til en stilling var for en del år siden til samtale. Stemmen var ganske svag og knækkede over. Åndedrættet begrænsedes til den øverste 3.del af lungerne, hvorved styrken forsvandt yderligere. Placeringen yderst på stolen viste angst ligesom de krydsede arme og ben. Jobbet gik til en anden og man kunne ønske, at viden om vinderstillinger havde været afdækket dengang.

Kropssprog er universelt. Ved flere forhandlinger, forretningsmøder, interne præsentationer og almindelige møder, har jeg set tegn på åbenlys usikkerhed.

Den usikre stemmeføring. De hævede skuldre, de lukkende arme og/eller ben og ved ekstra pres blev typisk højre hånd ført rundt om nakken, de gemte hænder under bordet eller mellem knæene og i stående stilling: Hænder, der famler rundt for at finde skjul. Altsammen tegn der fører til signalforvirring. Jeg hører et men ser noget andet.

Derfor er det nødvendigt at du får kontrol over dit kropssprog – vinderstillinger er en enkel vej dertil.

 

Virker det?

Overvej engang, hvordan de fleste agerer inden eksamen. Sammenkrøbne, beskytter de vitale organer i midten af kroppen, hænder og fødder bliver kolde fordi blodet føres til midten af legemet og hjernen.

Hvor godt præsterede du der? Og hvorfor?