Livet er IKKE hvad der sker for dig, men hvordan du forholder dig til det

Mange mennesker er overvældet af mange ting, de skal forholde sig til. Job, familie, økonomi, relationer og planlægning af børnenes fødselsdag, sportsklubben og alle de andre elementer, der indgår i hverdagens mange gøremål.

Hvis du også har det sådan – og det har de fleste en gang i mellem – så prøv af lægge mærke til, at din opfattelse af, hvad der presser, varierer. Ikke bare fra dag til dag, men også i løbet af dagen. Ofte er små begivenheder med til at påvirke din opfattelse af en god eller en dårlig dag.

Når du tænker på en helt almindelig dag på job eller mens du søger jobbet, vil du bemærke, at det i virkeligheden kan være den samme begivenhed du “udsættes” for, men som du blot forholder dig forskelligt til.

Mange af de mennesker jeg møder, som har stress eller angst, vedgår ofte i samtalen, at det jo ikke handler om en enkelt ting i deres liv, der bare ikke gik som ventet, men om en række af påvirkninger, som til sidst bare var for meget.

Hos mange fremkalder det en følelse af, at livet nok bare er ude på at gøre det af med dem og at det derfor handler om at overleve livet.

Du kan alligevel ikke overleve livet

Selvbebrejdelser, skyldfølelse og mindreværd er typiske signaler, jeg oplever hos disse fantastiske mennesker. Ofte går de rundt med en konstant følelse af, at de har svigtet nogen eller ikke har levet op til (ukendte) forventninger. Virkeligheden viser næsten altid, at ingen nogensinde har haft de forventninger til dem – så grundlaget for at bebrejde sig selv noget er totalt ubegrundet.

Du er bygget til at tænke sådan

Gennem evolutionen er mennesket udviklet til at kunne fungere socialt, fuldstændigt som alle andre pattedyr. Vores sociale færdigheder kommer på en stor prøve, når vi i nutiden hver dag bombarderes med informationer, der i varighed ville svare ca. 36 timer at se som film. Behøver du deltage fuldt ud i alt det?

Det der gør livet vanskeligt,

er derfor ikke hvad der sker omkring dig, men at din hjerne helt naturligt forsøger at forholde sig til det uanset om du ved det sker eller ej.

Menneskets overlevelsesmekanisme er en gigantisk konstruktion. Alt hvad du rummer – og navnlig alt det ubevidste – er skabt med det ene hovedformål at sørge for din overlevelse, for artens skyld.

Din helt basale overlevelse sikres ved at din hjerne hele tiden tolker alt. Det filter, som afgør om noget skal ind til bearbejdning vurderer alt ud fra 3 overvejelser, som alle bunder i overlevelse og derfor i en form for frygt:

  1. Når det nu nok er farligt, kan jeg så slå det ihjel? (kæmp-instinktet)
  2. Hvis ikke, kan jeg så løbe fra det? (flygt-instinktet)
  3. Hvis ikke, kan jeg spille død og derved overleve? (frys-instinktet)

Denne meget grundlæggende funktion ligger i reptil-hjernen, som vi har til fælles med næsten alle andre levende væsner – også netop reptiler. Prøv så at forestille dig, at denne funktion, der ikke har nogen indsigt i moderne reklameopbygning, tv-serier og nutidens mange andre påvirkninger skal forholde sig “fornuftigt” til det, der sker i din hverdag.

Tror du, at du skal kunne det?

Nej, vel? Og netop derfor handler det om at være bevidst om, at det eneste du skal kunne er at være dig selv. Hvis du har et kæledyr, kan du overveje om din kat, hund eller kanariefugl prøver at være andet end det.

 

A beaver only does beaver

Jack Canfield

Se det indefra og ud

Ved at iagttage dit liv indefra og ud i stedet for hele tiden at tro, du skal være noget andet for at være accepteret ( god nok ) får du, helt bogstaveligt, ro i sindet til bare at møde hverdagen og verden. Verden passer alligevel sig selv.

Når du hviler i dig selv har du det mentale overskud til at klare, hvad der måtte dukke op, fordi du ved, at du er OK og de opgaver, der kommer til dig, kan du vælge om du skal forholde dig til og hvis, hvordan du skal gøre det.

Det lyder nemt

og er det i virkeligheden også. Det, der hidtil har gjort det vanskeligt er, at du har forsøgt at forholde dig til alt – og især, at du har tolket alt ud fra en indbygget overvejelse om det kunne bringe din overlevelse (ofte i forbindelse med en social accept) i fare.

Hvordan?

Der findes en række metoder og teknikker til at understøtte dig i at nå den følelse af frihed. Om du vælger meditation, mindfulness, løbeture, opvask eller noget andet er uden reel betydning. Det afgørende er, at du ikke bare påfører dig selv yderligere en opgave, som skal passes ind i en stram kalender og at du føler det er rigtigt for dig.

Det svære er beslutningen

om ændringen, fordi den bringer dine hidtidige beslutninger op til revision. Selvopfattelsen kommer i en periode under pres, men når først beslutningen er taget, er resten af processen helt enkel

Det eneste, du reelt behøver er: At beslutte dig for om din autopilot fortsat skal være den, der styrer dit liv eller om du selv vil overtage styringen (ansvaret).