Personlige målsætninger

har i mange år været indhyllet i ambitioner om det fede job, den fede løn og muligheden for magt.

I kernen af al eksistens er vi som mennesker nødt til at have personlige målsætninger for at vide, hvor vi vil hen.

“Hvis du ikke selv lægger planen, lægger andre den for dig. Og gæt hvad de levner til dig: Ikke alverden!” Jim Rohn

Noget er der jo nok om det. En kendsgerning er det, at det som minimum er vigtigt for dig selv at vide, hvor du er på vej hen. Ellers kan det være vanskeligt at vide, hvornår du kommer frem.

Den personlige målsætning er de ønsker du har, som vil gøre dit liv ideelt.

Hvad brænder du for?

Din lidenskab, det du brænder for og bare ikke kan lade være at gøre, det du synes er sjovt eller udfordrende er alle elementer i det ideelle liv.

Begynd derfor med at afklare for dig selv – få eventuelt en god, fortrolig ven til at hjælpe dig – hvad indeholder dit ideelle liv? Hvad synes du er sjovt? Hvad er vanskeligt, men alligevel spændende nok? I hvilke situationer i dit liv har du følt dig til mest nytte? Hvornår ér du bare i den proces, der kaldes flow?

Prøv engang at lukke øjnene – husk at slukke telefonen og de andre støjkilder først, måske skal du trække vejret dybt nogle gange først – og forestil dig så,  at du vågner en morgen. Læg mærke til, hvordan der ser ud, hvordan dit badeværelse ser ud, hvilke lyde er der, hvilket lys er der, hvilke farver. Når du skal have tøj på, hvor er dit tøj så og hvordan ser det ud. Når du skal ud af huset og måske på arbejde, hvordan foregår det så, hvilken transport bruger du, hvad laver du, hvem er omkring dig både hjemme og på jobbet. Hvad laver du efter arbejde, hvilken fritidsinteresse opfylder dig og dine nærmeste, hvis de er med.

Træk vejret dybt og åbn øjnene. Skriv så straks ned, hvad du oplevede og så for dit indre blik.

Beskriv så nøjagtigt og fyldigt som du kan, hvad du så – bare giv dig god tid.

Nu har du et indtryk af det liv, der svarer til dine inderste drømme.

Dit sind vil sikkert ønske at få magten igen ved at forsøge at kaste små tankestykker ind for din opmærksomhed, om hverdagen, opgaver, næste uges møde osv. Sindet arbejder alene ud fra erfaring, altså i forhold til hvad du tidligere har oplevet – og hvor meget visionært er der i det?

Lad denne beskrivelse være inspiration hver gang du ser den og brug den til at beskrive mere detaljeret, hvad dit mål er. Der kan sagtens være flere sideordnede mål.

Du kan vælge at fortsætte på denne måde:

Beskriv dit hovedmål, det du mener er det overordnede, første vigtige mål. Beskriv så de mål, der støtter op om dit hovedmål. Hvad skal gøres for at nå derhen og hvem skal hjælpe dig? Og til enhver målbeskrivelse hører også tid. Hvornår begynder og hvornår mener du, målet er nået.

Betragt din plan som en kontrakt du laver med dig selv – derfor skal den også underskrives.

Din hjerne er fra oprindelsen, dengang vi udviklede os til mennesker, tilføjet evnen til at tænke i billeder. Målinger viser, at op mod 60% af hjernens evne til at behandle information foregår i billeder. Derfor er en tegning, der på din egen måde viser, hvad din plan og dine mål betyder for dig så vigtig.

Iflg. forskning på området, har du nu sat begge dine hjernehalvdele i gang med at arbejde hen til målet. Den rationelle venstre halvdel, der elsker system, tekst og tal. Og den kreative højre halvdel, der ikke forholder sig til tid men elsker at være i nuet og at lege og være kreativt skabende.

Få lavet nogle kopier som du sætter op overalt hvor du kommer tit. Ved sengen, ved siden af spejlet på badeværelset, som underlag på morgenbordet, ved kaffemaskinen og ved døren og overtøjet i entreen.

Minimum hver morgen og aften kigger du nu på din tegning. Læg mærke til hver del af tegningen og husk dig selv på, hvad den står for – ikke kun i ord men især i følelser. Træn det, brug det og giv dig selv lov til at opnå det, du ønsker allermest.

Vær forberedt på, at det kan medføre forandringer i din måde at agere på, dine holdninger og synspunkter og ikke mindst i hvordan du giver dig selv udfordringer og muligheder for at opnå dine mål.

Hvis du ønsker specifik vejledning i f.eks. Goalmapping som værktøj, både for enkeltpersoner, grupper og organisationer kan du søge yderligere info på nettet.

Uanset hvilken metode, du vælger: Giv nu dig selv lov til at være den bedste version af dig selv og leve det liv, du drømmer om. Du har fortjent det!